Halılar Parlaklığını Neden Kaybeder?
Halılar eski parlaklığını iki ana husustan kaybederler.
Halı iplikleri ve ipliğin boyasındaki deformasyonlar.
Halılara sonradan gelip yapışan ve bertaraf edilemeyen yabancı maddeler.
Halı iplikleri dokunmadan önce boyahanede boyanır. Boyanan iplikler halı haline getirilir. Halılar genel olarak dört sebepten yıpranırlar.
Halıyı güneş ışığı yıpratır.
Halı oksijen etkisinden yıpranır.
Halı kimyasal etkisinden yıpranır.
Halı, sürtünmeden diğer bir ifadeyle kullanmadan oluşan aşınmadan yıpranır.
Bu etkilerden dolayı halı iplikleri sertleşir, boyaları matlaşır, çatlamalar ve kırılmalar meydana gelir. Bu da halıların mat ve eski görünmelerine yol açar.
Bazı durumlarda halı gerçekten yıpranmamış ve gerçekten solmamıştır. Fakat halının solmuş görünmesinin sebebi halıya tutunan parçacıkların yıkama esnasında bertaraf edilememesi yüzünden o parçacıklara çarpan ışık gözümüze daha mat bir görüntüyle yansır. Bunu araç tıkanmasına benzetebiliriz. Eğer otomobilinizi yıkarken sadece hortumdan su fışkırtırsanız ıslakken temiz görünse dahi kuruyunca mat ve tozlu gibi görünür. Halı lekeleri çıkarılsa bile üzerine yapışan partiküllerin kolay kolay giderilemediği bir malzemedir. Deterjan ve su bu parçacıkları bir yerden çıkarınca hemen birkaç santimetre ilerideki başka kıl parçasına tutunur. Oradan da kurtulsa biraz ilerideki başka kıl parçasına tutunur. Tamamen halıyı terk etmesi zordur. Klasik yıkamalarda bu nerdeyse imkansızdır. Velev ki otomatik makine yıkaması dahi olsa bu böyledir. Çünkü otomatik makineleri da bizler icat edip geliştirdik. Otomatik yıkama fırçalı motor kullanan bir ustanın yaptığı işi otomatik olarak yapan bir düzenekten ibarettir. Usta insanın yapabileceklerinin ne kadarını taklit edebilirse o kadar iyi bir makinedir. Hatta şimdi birçok otomatik makinede gelberi kullanılmaktadır ki, bu da halı ustalarımızın yöntemlerinin taklididir.
Otomatik makinelerde bu taneciklerin bertarafı çok daha iyi yapılmaktadır. Bunun sebebi güçlü gelberi etkisidir. Bunun yanında işi bilen ve kendini geliştiren, işin mantığına inen bazı az sayıda usta otomatik makineden daha iyi iş çıkarabilir.
Bu anlatılanların ışığında halı yıkarken bol ve tazyikli su kullanılmalıdır. Bu yapılırken aynı zamanda fırçalı motor çalışmalı ve pis su halıdan kurtulunca halı dışına doğru tazyikli suyla itilmelidir. Bu sırada tazyikli su sayesinde parçacıklar birkaç santimetre yerine 30-40 santimetre ileriye gider. Fırça bu sefer oradan geçerken daha ileriye gider bu şekilde halı dışına çıkana kadar bu parçacıklar ilerletilmiş olur. İşi bilen usta fırça makinesini kullanırken yapacağı hareketler sayesinde bu anlatılanları uygular. Fırça ile beraber bol su aynı anda kullanılmalıdır.
Dikkat edilecek bir diğer hususta kullanılan suyun temiz ve kireçsiz olmasıdır. Aksi taktirde yıkıyoruz derken daha da kirletmiş ve bunun farkında olmamış olabiliriz.
Halıdan leke çıkarmak yıkamak demek değildir. Leke çıkarmak halı yıkamanın onda biri kadar bir aşamasıdır.
Tabii ki insanlar bu bilgileri bilmesi gerekmeyebilir. Önemli olan halı yıkamacının bu bilgilere sahip olmasıdır. Bizlere düşen halı yıkamacımızı iyi seçmek, mutlaka hijyen bilgisine sahip olduğundan emin olmak gerekir.
Profesyonel destek almak için bize ulaşın.